VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers spelen in op crash Russische economie

De in rap tempo gehalveerde olieprijs en de sancties van het Westen drukken zwaar op de Russische economie. Beleggers gokken op faillissementen.

Geld stroomt met miljarden tegelijk Rusland uit met alle druk op de Russische valuta, de roebel, van dien.

In een uiterste poging de val van de roebel tot staan te brengen verhoogde de Russische centrale bank de rente voor de zesde maal keer dit jaar. Dit keer met een forse stap van 650 basispunten tot 17 procent.

De roebel verloor dit jaar al de helft van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar, eerdere renteverhogingen en interventies voor in totaal bijna 90 miljard dollar ten spijt.

De Russische economie drijft op de inkomsten uit oliewinning. Tegelijk drukken de Westerse sancties naar aanleiding van de Russische rol in de oorlog in Oekraïne zwaar op het land.

Na een aanvankelijke herstel zakt de roebel toch weer weg na de forse rentestap.

Niet verwonderlijk dat beleggers in toenemende mate inspelen op een ‘default' van de Russische overheid en het bedrijfsleven.

Recessie en default
Volgens de centrale bank zal Rusland in een diepe recessie komen als de olieprijs onder de 60 dollar per vat blijft.
Er wordt gesproken over een economische krimp van 4,7 procent in 2015 gevolgd door een krimp van 1,1 procent in 2016.

Dat valt op zich nog mee als wordt bedacht dat de helft van de inkomsten van de Russische staat afkomstig zijn van de olie- en gasindustrie. De zwakke roebel zorgt hier dan ook voor de nodige compensatie omdat olie- en gas in dollars worden afgerekend.

Maar dat de economische ontwikkeling en de harde val van de roebel overheid en bedrijven in de problemen brengen is evident.

De Russische overheid heeft nu nog relatief lage schulden en kan bogen op een omvangrijke valutareserve van circa 430 miljard dollar, maar door de interventies verslechtert die positie snel. .

Griekse toestanden
Inmiddels is de Russische lange rente stevig opgelopen. Het rendement op tienjaarspapier ligt boven de 15 procent, het hoogste niveau ooit. Ter vergelijking de Nederlandse rente ligt onder de 1 procent.

De recordrente komt door de snel oplopende inflatie tot wel 10 procent en de risico's op non- en wanbetaling.
De inflatie is zo hoog door de zwakke roebel en de importbeperkingen van goedkope buitenlandse producten opgelegd door het Westen.

Deze situatie leidt al snel tot Europese perifere toestanden. Door de hoge rente wordt het voor de Russische overheid steeds duurder zichzelf te herfinancieren wat de kans op een default alleen maar vergroot.

Dat zelfde geldt voor de lage olieprijs die de inkomsten van de Russische staat aantast waardoor er minder geld overblijft om schulden af te lossen en de economie te stimuleren.

President Vladimir Poetin heeft departementen dan ook al bezuinigingen opgelegd van 5 procent en meer stappen worden verwacht. Enige departement dat nog wordt ontzien is defensie.

De kosten voor het indekken van het risico van een default, een zogeheten ‘credit default swap' op Russisch staatspapier met een looptijd van vijf jaar is sinds 2009 nog niet zo hoog geweest.

Het is voor de Russische overheid bijzonder lastig het tij te keren. De Russische burger voelt zijn koopkracht met de dag afnemen en verliest het vertrouwen, zeker nu ook de overheid het mes in de uitgaven zet.

Het zal buitengewoon moeilijk zijn voor de overheid om de dramatische trend te breken.